Medskick Allergiombudsutbildningen 2024

Arrangör: Astma och Allergiföreningen Region Mellannorrland

Marina Jonsson, Allergisamordnare Region Stockholm

Föreläste om att leva med matallergi, införandet av vårdförloppet matallergi, rapport om att göra skillnad i vardagen samt Elevhälsportalen

Medskick från Marina: viktigt att förskolan/skolan får utbildning om astma och allergi men det är även viktigt med patientutbildning. Patienterna behöver bland annat få utbildning runt anafylaxi och sin adrenalinspruta. Barn med födoämnesallergier behöver också få träffa en dietist. 

Matallergivårdförloppet införs för att hela landet ska få en jämlik vård runt IgE relaterade allergier
Rätt diagnos, utredning, behandling medicinska aspekter och uppföljningar
Egenvård och patientutbildning
– Utbildning i förskola och skola
Transitionen- övergången från barn till vuxen vård

90% av matallergierna kommer från sex födoämnen: mjölkprotein, ägg, nötter, soja, jordnöt och vete. Jordnötsallergen är starkt men ger sällan luftburen reaktion, jordnöt är en baljväxt och inte en nöt. De sex vanligaste allergenerna kan vara livshotande men de flesta barn får mildare symtom.

Symtom vid IgE allergi: Symtom:
mag- och tarmkanal (viktnedgång, diarré, förstoppning)
Eksem
Klåda i mun och svalg, urticaria eller svullnad i ögon och läppar
Astma
Anafylaxi

Utredning kan vara ”livsviktig”:
för att bli trodd
för att kunna hantera sin sjukdom
för att undvika rädsla
för att utesluta sjukdom
Socialt handikapp
Näringsmässigt ogynnsamt

Slutliga tips:
Ha rutiner för hantering av specialkost för att minimera allergiska reaktioner eller en överkänslighet hos elever i skolan.
Inkludera barn/elever med allergi/astma.
Utbildningsprojekt leder till ökad kunskap i förskolan och skolan
Fler Allergikonsulenter behövs runt om i landet!
Vuxna i skolan behöver större kunskaper om allergier och dess konsekvenser för eleven
Allergianpassningar måste ske i samråd med eleven
Anpassningarna måste vara väl förankrade i personalgrupperna
Information mellan lärare måste ske så eleven slipper bära ansvaret
Välkommen att använda er av: https://www.elevhalsoportalen.se/
 

Sara Clarstedt ”MatSara”

Kokboksförfattare, bloggare och känd från sociala medier med en enorm kunskap om matallergier.
Sara föreläste om veteallergi vs celiaki, mjölkproteinallergi vs laktos, äggallergi, sädesslagsallergi och tips och trix vid receptomvandling. Men även om bland annat vanliga misstag, baskost och olika mjölsorter.

Vid multiallergi:
Fokusera på det barnet tål att äta, inte fokus på det som måste uteslutas
Uppfinn inte hjulet igen: stöd, kunskap och tips finns – våga fråga!
Ta hjälp!

Medskick från Sara:
Ingen utanför​
Ingen utanför​
Ingen utan ​
Fika för alla​
Lika för alla
​Lyx trots begränsningar​


Kontamination vs luftburen allergi, egentligen en ganska tråkig diskussion. Vem vill vara i närheten av något som kan riskera ens liv? Eller vem vill utsätta någon för fara?


 
Marie-Louise Luther, ombudsman
Astma och Allergiförbundet

VAD ÄR ALLERGIRONDEN?
Allergironden är en digital checklista som Astma- och Allergiförbundet har tagit fram. Den kan hjälpa er att tidigt upptäcka och åtgärda allergirisker i skolan eller förskolan. Allergironden skapades 1995 och finns sedan 2012 i digitalt format.
Använd gärna ronden i ert återkommande arbete för en bättre arbetsmiljö!

VARFÖR BEHÖVS EN ALLERGIROND?
I en skolklass idag finns det i genomsnitt tre barn med astma, fyra med allergisnuva och två med födoämnesöverkänslighet. Förekomsten av läkardiagnostiserad allergisjukdom hos barn har ökat något mellan 2011-2021, särskilt för allergisnuva. Mer information finns i Miljöhälsorapport 2021 och i Folkhälsomyndighetens rapport Allergi i förskola och skola 2013.
Trots det saknar många skolor och förskolor ett generellt och förebyggande allergiarbete. Fokus ligger ofta i stället på enskilda barn med svåra besvär och på lösningar som särbehandlar barnet. Folkhälsomyndighetens rapport visar på en rad brister i skolor och förskolor när det gäller inomhusmiljö, utomhusmiljö, anpassning av mat och undervisning. Forskning har visat att inomhusluften i skolor påverkar bland annat sjukfrånvaro, prestationer och elevernas skolresultat.
Allergironden bidrar till en bättre arbetsmiljö och mindre sjukfrånvaro. Det leder till friskare barn och ökar kunskapen om allergi och astma.

Vi önskar att alla förskolor och skolor gör Allergironden årligen:
https://www.allergironden.se/

Anette Torvidsson Eriksson, ombudsman
Astma och Allergiföreningen Region Mellannorrland

Föreläste om Barnallergiåret och barnens egna berättelser, där de informerar om deras behov för en bättre livskvalitet och inkludering som förskolor och skolor kan bidra till, visade en god förbild hur en skola har agerat inför skolstart med svårt allergiskt barn: https://www.allergia.se/arvid-har-en-akut-rygga/ allt för en inkluderande skola.
 
Läs barnens egna berättelser: https://mellannorrland.astmaoallergiforbundet.se/2024/06/19/barnallergiaret-2024/
 
Anette föreläste även om vikten av bra rutiner, övriga allergier som ex. FPIES, fiskallergi osv. samt nya råd runt Anafylaxi, att Betapred inte är en akutmedicin och att kunskap behövs om livsviktiga instruktioner som ex. att ett hastigt uppresande vid anafylaxi kan bidra till livshotande blodtrycksfall. Även allmänt mående, menstruation, stress och sömnsvårigheter påverkar utgången av en allergireaktion. Kunskapsspridning om Anafylaxi och att personalen måste våga ge Adrenalinspruta när det behövs.
 
Svåra allergiska reaktioner har i världen ökat med 377 %. Jordnöt- och nötallergi står för hälften av de akuta besöken. Vi vuxna måste ta ansvar för att förskolan och skolan ska vara säker, tillgänglig och ha bra rutiner. Som vuxen bör man även ta ansvar för bristande rutiner och tillfällen man inte har inkluderat alla barn för att förbättra och förändra.
 
Tips i skolköket:
Skilja på läkarintyg och kostintyg
Alltid läsa innehållsförteckning och spara förpackningen
Separat tillagningskök/del för allergikost
Specialkost serveras i separat del inkl. salladsbord där barnen inte tar själva utan vuxen serverar.
Barnen ska inte behöva uppge sin allergi. Maten bör märkas med namn.
Hela skolan ska ha kunskap
Barnen ska självklart ha likvärdig kost om det går!
Skapa tillit
Även personer med matallergi äter med ”ögat” och behöver få det där lilla extra!
 
 
Utbudet inom specialkost har förbättrats enormt och det innebär att det finns något för alla tillfällen och alla allergiska barn. Ha en nära kontakt med föräldrarna och bra rutiner för särskilda händelser så inkluderar ni det allergiska barnet.

Bli en Matallergisuperhjälte!

Tänk om alla ca 90 deltagare från olika förskolor/skolor blir superhjältar som prioriterar barn med matallergi. Vi jobbar för att barn med matallergi får likvärdig kost, likvärdigt fika och likvärdig glass som andra barn! Vilken lycka det hade skapat!

Bli en matallergisuperhjälte och vinn en weekend i Åre, så tveka inte att höra av dig om ditt barn har någon som är en Matallergisuperhjälte på er förskola/skola som behöver lyftas och hyllas. Eller om du gjort något själv som gör dig till en Matallergisuperhjälte. Mejla regionmellannorrland@gmail.som och berätta! Vår förening lyfter de som gör något bra,  genom vårt positiva sätt att påverka och sprida kunskap för en högre livskvalitet för allergiska barn.



Sammanfattning av dagen


115 anmälda deltagare från ett 80-tal olika förskolor och skolor deltog under årets Allergiombudsutbildning den 7 november med fokus på Matallergier under hela dagen. Det var alltifrån förskolelärare, lärare, rektorer, kockar, och skolsköterskor mm som deltog. Vi som förening arbetar för att sprida kunskap och utbilda personal inom förskolor och skolor, i syfte att de ska känna sig trygga i sitt ansvar för barn med allergisjukdom och få mer bredd på sin kunskap runt allergisjukdomar som sedan bidrar till inkludering och högre livskvalitet för barn med allergi och astma. I år var det full fokus på barn som lever med matallergi. Vi hoppas att utbildningsdagen bidragit till ökad kunskap. Nästa Allergiombudsutbildning äger rum i november 2025, hoppas vi ses då!

Vi ser fram emot att ta del av berättelser hur DU agerat som Matallergisuperhjälte på din arbetsplats.

Stort tack till föreläsarna: Sara, Marina och Marie-Louise samt till alla deltagare!

/Anette ombudsman &
Åse ordförande
Astma och Allergiföreningen Region Mellannorrland

Publicerad den: 12 november 2024

Uppdaterad den: 29 november 2024

Till toppen av sidan