Medskick från Allergiombudsutbildning 7 november 2023

Ingela Eklund, förskollärare om att ”Allergianpassning av verksamheten”

Ingela Eklund, förskollärare lyfter att planering och framförhållning är viktigt för att alla ska kunna delta vid olika aktiviteter. Vikten av att göra Allergironden samt göra handlingsplan och arbeta utifrån den med åtgärder. Det bör finnas städschema på ex. rengöring av leksaker. Det är också viktigt att ha en bra och nära kontakt med föräldrarna så det blir så bra som möjligt för de allergiska barnen och att föräldrarna känner sig trygga gällande mediciner, ev. specialkost och tiden de är på förskolan samt vikten av ett bra bemötande.

Inger Kull, professor och specialistsjuksköterska Karolinska Institutet
”Att leva med allergi som liten”

Inger Kull, professor och specialistsjuksköterska konstaterar att det behövs Astmaskolor för barn och ungdom för att öka följsamheten att ta sin astmamedicin när man är ungdom samt att det är viktigt att landstingsregionerna har Allergikonsulenter anställda. Hon berättar även att barnen har upprepade infektioner, akutbesök och många vårdkontakter för sin astma att ungdomarna vill att sjukdomen skulle uppmärksammas men vill inte bli definierade av sin sjukdom.

Sophie Vrang, ordförande Atopikerna ”om att leva med Atopisk eksem”

Börja med att se till att ha doftfri tvål och mjukgörande på toaletterna på förskolor och skolor hälsar Sophie Vrang, ordförande i Atopikerna, Sophie berättar också att skolarbetet kan bli påverkat för barn/ungdom som lever med atopiskt eksem bl.a. genom att klådan stör sömnen så man blir trött och får svårt att koncentrera sig och även svårigheter att delta i vissa ämnen som ex. idrott.

Viktiga medskick och budskap:
Barnaåren är en stor del av hur personens egenvård och relation till huden blir.
Hjälp barn och ungdomar att livet består av mer än att passa in – bryt normen och utseendehetsen.
Ta dem på allvar – klådan gör en ofokuserad, ofta sömnlös, smärtar.
Viktigaste med skicket – stärk hudbarriären!
Så otroligt viktigt att barnet får en så bra ingång som möjligt till allt smörjande.
Det finns bra behandlingar idag!!

Jonas Binnmyr, forskningsstrateg ”pälsdjursallergi”

Det finns inga allergifria hund- eller kattraser och hästar är mycket starkt allergiframkallande t.o.m. dödsfall har förekommit av hästallergen berättar Jonas Binnmyr, forskningsstrateg. Vidare lyfter Jonas att kattallergen är mycket lätta och sprider sig fort men att det är lättare att vaccinera för kattallergi än hundallergi pga. att katter har ett mer specifikt protein hos alla katter och hundar flera olika proteiner man har allergi emot.

Anette Torvidsson Eriksson, ombudsman

Anette Torvidsson Eriksson, ombudsman från Astma och Allergiföreningen Region Mellannorrland påminner om att alla ska inkluderas och i dagens läge med ett stort utbud av specialkost så finns det både godsaker och likvärdig ersättning till alla allergiska barn och ungdomar för skolor att erbjuda vid speciella tillfällen och i matsalen. Livskvalitet för barn med allergisjukdom är låg och därför måste alla vuxna ta ansvar för att påverka för att den ökar bl.a. genom en nära kommunikation. Vi, vår förening brinner för att barn och ungdomar ska få en ökad livskvalitet och därför påvekar vi för en bättre allergivård, utbildar och föreläser samt arrangerar läger.

Tack

Hela 105 anmälda deltagare under årets Allergiombudsutbildning och ca 80 olika förskolor och skolor deltog, en fantastisk siffra. Åse Jonsson, ordförande och Anette Torvidsson Eriksson, ombudsman tackar alla föreläsare och deltagare för nerlagd tid under Allergiombudsutbildningen. Vi syns i november nästa år!
/Astma och Allergiföreningen Region Mellannorrland





Publicerad den: 20 juni 2023

Uppdaterad den: 10 november 2023

Till toppen av sidan